Interactieve krant: de toekomst?

Een discussie die al lang vele journalisten en kranten bezighoudt: hoe kunnen kranten overleven in het digitale tijdperk? Inmiddels publiceren veel kranten artikelen op hun website en kun je tegen betaling – of wanneer je abonnee bent, gratis – online artikelen lezen. Maar is dit echt de toekomst van online journalistiek of is er meer mogelijk?

De Standaard
Hoe maak je een papieren krant interactief? Dat moet De Standaard hebben gedacht toen zij met het idee kwamen om augmented reality toe te voegen aan de gedrukte uitgave. Zij maken gebruik van Google Glass om het lezen van de krant leuker, informatiever en interactiever te maken. De bril herkent het artikel dat je leest en geeft je meer informatie over het artikel, bijvoorbeeld video’s of live updates. Zien hoe het werkt? Bekijk dan deze video.

En in Nederland?
De Volkskrant laat je artikelen uit de krant van morgen vandaag al lezen. Met de app Volkskrant Select kun je iedere dag om 22:00 uur ’s avonds tien interessante artikelen uit de krant van morgen lezen. En dat voor €1,79 per week. De app moet de start zijn van een reeks vernieuwingen bij de Volkskrant, aldus de Persgroep. Deze vernieuwingen spelen in op de veranderende behoeften van de moderne nieuwsconsument. Hoe dat eruitziet? De geselecteerde artikelen van 17 februari.

De Telegraaf wil het sportnieuws persoonlijker maken met de nieuwe Telesport App. De app werd gelanceerd voor de Olympische Winterspelen en is vooral gericht op sportstatistieken en personalisatie. Met de vernieuwing moet het mogelijk worden om makkelijker uitslagen van favoriete teams en competities te volgen, volgens de Telegraaf.

Alles in één: Blendle?
Blendle moet de iTunes van de journalistiek worden. Je bladert gratis door kranten en tijdschriften en wanneer je een artikel wilt lezen betaal je alleen voor dat artikel. Met Blendle volg je vrienden, collega’s en BN’ers en lees je artikelen die zij interessant vinden. Zij stellen jouw persoonlijke krant samen. Je hoeft dus niet voor de hele krant te betalen als je één artikel wilt lezen. Je kunt dus je persoonlijke krant samenstellen met artikelen van alle kranten en leest alleen wat jij interessant vindt. Ook Blendle gebruiken? Er zijn ongeveer 14.000 wachtenden voor u.

De toekomst?
Papieren kranten zullen niet zomaar verdwijnen. De papieren editie aangevuld met digitale mogelijkheden is een goede combinatie en voldoet blijkbaar aan onze wensen. Gaat het verder? Ja. Nieuws op maat lijkt de toekomst te hebben en de app van De Standaard kan zomaar een start zijn om papieren kranten interactief te maken. Wat het gaat worden zal de tijd ons leren.

Advertenties

2 thoughts on “Interactieve krant: de toekomst?

  1. samvoorham schreef:

    Beste trendkitchen, zelf ben ik erg fan van het ouderwets papier-in-de-hand krant lezen, en zo af en toe artikelen lezen waar ik bij voorbaat niet naar opzoek was. Vraag me af hoe jullie deze tegen deze ontwikkelingen aankijken, zien jullie het wel zitten?

  2. thetrendkitchen schreef:

    De papieren zal waarschijnlijk ook niet snel verdwijnen, veel mensen vinden dat namelijk nog steeds een fijne manier om nieuws te lezen. Om meerdere doelgroepen aan te spreken zijn de ontwikkelingen wel een goede aanvulling op papieren kranten. Je ziet dat Volkskrant op andere manieren nieuws probeert te brengen en dat is volgens mij goed. Blendle is juist weer handig voor als je alleen geinteresseerd bent in bepaalde artikelen van verschillende kranten. Denk dat kranten op zoek moeten naar een goede combinatie van online en offline, als aanvulling op elkaar maar ook om een breder publiek aan te spreken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: